NVBOF:s
filmprojekt gör succé

NVBOF driver ett kulturprojekt tillsammans med Närkesbergssfilm. Projektet består av en kulturfestival och produktion av filmen Lantisar. Galapremiären av Lantisar var huvudnumret på festivalen Kultur på landsbygd. Nästan fullsatt i stora salongen på Sjöängen i Askersund med en entusiastisk publik. Huvudrollsinnehavare, regissör och fotograf på plats. Mingel med snittar, bubbel och jazzmusik före och efter premiärvisningen. Allt borgade för succé!

Festivalen Kultur på landsbygd arrangerades av Närkesbergsfilm och Norra Vätterns Bild och Formkonstnärer i Askersund. Programmet var fullmatat med med NVBOF:s höstsalong på temat Land, filmer om landsbygd, workshops, livemusik, barnaktiviteter och panelsamtal. Syftet med festivalen var att ge en annan bild av landsbygden än den som vi ofta möter i media och politik. Festivalen speglade en landsbygd som bubblar av kreativitet och engagemang och det aktiva kulturliv vi skapar på landsbygden.

Och så var det då festivalens galapremiär av Lantisar. Äntligen, efter nästan fyra års arbete! Nervöst för projektledningen förstås. Men så snart filmen börjat verkade publiken vara med på noterna. Skrattade och grät om vart annat. ”Gripande” var en kommentar efteråt. ”Vi kände igen oss” var en annan.

Filmen spelades främst in i Askersunds kommun. Malin Dahl är regissör och Johnny Wernersson fotograf. Bägge kommer från Backa Studios. Alla huvudrollsinnehavare är professionella skådespelare, men i statistrollerna finns många närkesbergare – och ett flertal medlemmar i NVBOF.

Efter galapremiären har filmen visats på flera platser, bland annat på festivalen Live at heart i Örebro. På internationella Filmfestivalen i Västerås vann Lantisar inte mindre än tre priser: Bästa Nordiska film, Bästa regi (Malin Dahl) och Bästa manliga skådespelare (Peter Sjöqvist). 1 november blir det biopremiär. Filmen är beställd av biografer främst i landsortsstäder, från Piteå i norr till Borgholm i söder. Det är väntat och bra att filmen sprids i landsorten. Första recensionen har redan kommit. Enligt recensenten är Lantisar en otroligt vacker och känslosam film som bjuder på en hel del skratt och igenkänning. Den lyckas samtidigt föra fram ett väldigt viktigt politiskt budskap, utan att skriva oss på näsan. Filmen känns lite som en modern variant av Colin Nutleys Änglagård. Benämningen är väl kanske inte helt fel och verkligen i positiv bemärkelse, men Lantisar är vackrare och mer realistisk!

Lars Jonsson

Projektledare för Lantisar och Kultur på landsbygd