Varukorgen är tom

2018 års Stipendiat

Iris Bengtsson

MOTIVERING

Norra Vätterns bild- och formkonstnärer har beslutat att tilldela 2018 års stipendium för unga vuxna till Iris Bengtsson.

Iris konstnärsskap visar på en stor bredd, gärna med en personlig anknytning till världen omkring henne. Viktigt är minnen och upplevelser av plats och tid.

Processen är undersökande och det är ofta det självupplevda, som utforskas genom att tolka och kartlägga.

Projekten presenteras som alltifrån performance till film, ofta som foto och transkriberingar eftersom hon upplever dem som ocensurerade.

Att arbeta tillsammans med andra är viktigt, att dela erfarenheter för att sedan skapa gemensamma projekt.

Iris studerar sin fjärde termin på Kunstakademiet i Oslo, har tidigare studerat vid ämneslärarprogrammet (bild) på Umeå Universitet. Iris  vill ta alla möjligheter att tillägna sig kunskap om vad arbete inom kultur och konst kan innebära, kulturens plats och funktion i framtiden.

Iris har bl a praktiserat på Röda Sten Konsthall i Göteborg och med den internationella konstbiennalen, GIBCA, varit med och skapat en utställning i Gerlesborgs Konsthall.

Iris hoppas  att i framtiden kunna driva egna projekt och arbeta med kulturverksamhet parallellt med sitt konstnärsskap.

Norra Vätterns bild- och formkonstnärer vill härmed stödja Iris i hennes konstnärliga arbete och i publikationen av hennes arbete ”Shallow watermapping”.