Varukorgen är tom

Stipendiat 2021

Moa Lundfeldt

"Mitt namn är Moa och jag är en utbildad maskiningenjör och industridesigner som brinner för kreativ problemlösning. Jag är född och uppvuxen i Askersund och har med studierna förts ner till Skåne. Sedan jag var liten har jag alltid älskat att skapa och mitt skapande har genom åren uttryckt sig genom allt från pyssel och slöjd till målning och keramik. Jag är en person som tycker om att analysera och ifrågasätta min omvärld och som alltid har tyckt det är väldigt roligt att jobba med problemlösning, oavsett om det är inom matematiken eller formgivning. Dessa egenskaper var det som fick mig att utbilda mig till ingenjör och sedan till industridesigner. Jag älskar att använda min konstnärliga ådra tillsammans med mina tekniska kunskaper när jag skapar, och jag tror att just dessa egenskaper är min styrka som designer. 

Då jag tog min examen under en pandemi så har det varit en utmaning att hitta ett jobb inom design. För att stimulera mitt behov av att vara kreativ började jag jobba med keramik på min fritid och har nu startat mitt eget företag där jag tillverkar och säljer porslin och keramik. Först och främst så gjuter jag proslin, vilket är en metod jag lärde mig i en kurs på min designutbildning. I den processen skapar jag mina ideér via 3D-modellering i datorn, som jag sedan skriver ut i en 3D-skrivare för att kunna använda som avtryck i gipsformar som jag sedan gjuter porslinet i. Detta är fantastiskt roligt då jag får vara kreativ och skapa intressanta former och föremål genom att använda tekniska hjälpmedel. På senare tid har jag även börjat jobba med att forma lera för att utveckla mina kunskaper inom keramik. Vid intresse finns mina tidigare designprojekt tillgängliga på www.moalundfeldt.com

MOTIVERING

NORRA VÄTTERNS BILD- OCH FORMKONSTNÄRERS STIPENDIAT 2021


Norra Vätterns bild- och formkonstnärers stipendium för att främja konst/konsthantverk har 2021 tilldelats Moa Lundfeldt. Moa berättar hur hennes skapande i kombination med ett intresse för matematik och problemlösning fick henne att utbilda sig till ingenjör och senare industridesigner. Detta för att få möjlighet att kombinera sina tekniska och konstnärliga kunskaper i vad hon beskriver som ”kreativ problemlösning”. I sitt senaste projekt jobbar hon med keramik. Hon skapar 3D-modeller i dator som sedan skrivs ut med 3D-skrivare. Dessa utskrivna former används som original för att tillverka gipsformar var i porslinsleran sedan gjuts till föremål som glaseras och bränns.   Moas arbeten visar på en stor bredd och ett fint samspel mellan teknik och konstnärlighet. Vi vill med detta stipendium uppmuntra hennes fortsatta skapande och nystartade företag.