Varukorgen är tom

Lovisa Walchshofer

Stipendiat 2020

Motivering

Lovisa beskriver att hon ursprungligen kommer från ”urskogarna i vackra Tiveden” och hur naturen inspirerat henne. Samt att hon sedan hon var liten inspirerats av fantasy i böcker och filmer. Av detta syns tydliga spår i hennes skapande. Detta i kombination med en fascination för datorspel inspirerade henne att börja måla digitalt och söka vidare utbildning i ämnet. ”För mig är detta en värld med inte bara rörliga vackra bilder som i en film, eller vackra ord i en bok, utan något som man verkligen kan interagera med och få en helt otrolig upplevelse ifrån”. Lovisas bilder har ett starkt personligt uttryck och de för tankarna till djupa Tivedsskogar och fantasins väsensfyllda värld. Hennes tekniska skicklighet syns i hennes olika materialval vare sig det handlar om teckning, målning eller att använda ritplatta. Lovisa hoppas på en framtid som frilansande illustratör samt att arbeta med konceptdesign och som karaktärsdesigner. Nvbof vill med stipendiet uppmuntra till fortsatta studier och spännande påbörjade och vidare projekt och önskar stort lycka till med fortsatt skapande.

Hej!

Jag heter Lovisa Walchshofer, är 22 år, och bor i Visby på Gotland. Jag har många gånger tänkt att jag skall söka detta stipendium men det har aldrig blivit av på grund av olika anledningar, men främst på grund av osäkerhet i mitt eget skapande och min framtid inom konsten.

Men nu, 22 år gammal och mitt i mina studier, kände jag att det var dags, så låt mig få berätta lite om mig själv;

Jag kommer ursprungligen ifrån urskogarna i vackra Tiveden, där jag växte upp med min mamma på en liten gård. Mitt skapande har funnits med mig hela livet, och även fast det tog sig uttryck i många olika former så var det främst måleriet som låg mig varmt om hjärtat. Jag har alltid haft en tanke långt bak i huvudet om att jobba med konst men det var först i högstadiet, där bild var mitt favoritämne och där jag kände att jag alltid ville ge 100% för det var så kul och givande, som jag funderade seriöst på att faktiskt ha det som yrke. Det ledde då, såklart, till att jag valde Bild och Form på Karolinska Gymnasiets Estetiska program. Där fick jag fördjupa mig mer i konstens värld, vi fick testa på lite av allt, foto, drejning och liknande formgivning, måleri av alla de slag, och även fast det öppnade upp ögonen för mycket nytt, speciellt foto, var att måla och skissa fortfarande det jag älskade mest.

När jag var yngre spenderade jag min mesta tid i konstens värld med att skissa med vanliga blyertspennor eller någon enstaka gång med att måla akvarell eller skapa något sällsynt akrylverk. Ju äldre jag blev desto mer intresserad av just akvarell blev jag dock, och efter några års experimenterande med detta så fick jag även upp ögonen för gouache, vilket än idag är en stor favorit i mitt skapande. Dock var det ytterligare en sak som jag fick upp ögonen för och det var att måla digitalt i Photoshop med en ritplatta.

Jag är mest av allt inspirerad av naturen, men jag blev extremt inspirerad som liten av böcker och filmer såsom Narnia, Harry Potter, Sagan om Ringen och allt av samma fantasy-klingande slag, och det har alltid präglat min konst.

Jag upptäckte dock en ny form av konst i mina tidiga tonår, vilket var datorspel. Jag hade alltid spelat spel lite sporadiskt, men började utforska den världen mer och mer ju äldre jag blev, och upptäckte något som var så mycket mer än en slags "leksak" som jag först sett det som. För mig var detta en värld med inte bara rörliga vackra bilder som i film, eller vackra ord i en bok, utan något som man verkligen kunde interagera med och få en helt otrolig och unik upplevelse från.

Detta var alltså det som inspirerade mig att börja måla digitalt, och också det som till sist ledde mig till där jag är nu, vilket är i Visby.

Efter gymnasiet var jag lite vilsen ett par år och tvekade enormt på om jag skulle fortsätta med konsten, men jag tog tillslut beslutet att följa det som kändes rätt, så jag valde att söka

till Uppsala Universitet Campus Gotlands GAME-program för att jag ville vara med i att skapa samma upplevelser genom spel som jag haft.

Här går jag med en så kallad ”Open Minor” vilket är min inriktning, och vilket betyder att jag kan välja många av mina egna kurser till skillnad från de som går programmering, projektledning, eller det färdiga konstprogrammet. Jag kommer, när det är dags, att välja alla konstkurser jag kommer över men är även intresserad av ”storytelling”, animation, samt 3d-skapande digitalt.

För närvarande håller jag på med 2 spel/sidoprojekt utöver skolarbeten, ett spel som kommer handla om en vargman/varulv med mycket klassiskt fantasytema, det andra gör jag med ett gäng härliga tjejer och det spelet kommer handla om de fem stadierna av sorg. Det ska bli så kul att se hur dessa spel kommer utvecklas och ordentligt ta form, jag har även planer på ett spel som kommer utspelas/vara tungt inspirerat av Tiveden och naturen där. Jag känner mig inte längre lika osäker på min konst, och även fast jag inte vet exakt vart min konst kommer ta mig, så känner jag mig väldigt förväntansfull och det känns som att jag (äntligen) är på rätt spår.

I framtiden hoppas jag på att kunna frilansa och arbeta som främst illustratör och concept artist (konceptdesign) eller character artist (karaktärdesigner), mycket av min konst är just karaktärsfokuserad, men jag har precis börjat utforska landskap och diverse miljöer lite mer. Jag har dock inte tänkt att endast jobba med spel i framtiden även om det är mitt största fokus just nu, utan jag skulle gärna vilja arbeta med illustrationer till exempelvis böcker och liknande också. Jag valde dels denna väg då möjligheterna till att jobba hemifrån och därmed få lite mera frihet är stora, och när tiden är inne och ekonomin tillåter hoppas jag på att kunna köpa en egen liten stuga antingen i Tived eller längre upp norr, där jag kan skapa fritt och hålla på med inte bara måleriet utan också ta upp fotograferandet igen, och testa på mer hantverk såsom silversmide eller läderarbete. Kanske att jag även ger mig på att skriva och illustrera min egen sagobok/barnbok någon dag.

Vill man se mer av vad jag gör så har jag en Instagram som heter @mindmakingart och även

en portfolio (som jag fortfarande håller på att bygga på) med utvalda verk på www.artstation.com/lovisawalchshofer