Varukorgen är tom

Stipendiat 2022

EMELIE HERLIN

EMELIE HERLIN erhöll NVBoF:s stipendium 2022


Emelie skapar objekt i textil. Juryn hade noterat att hon vill att hennes verk skall vara en del av den rörelse som ger plats åt textil inom konstvärlden. Stickning och vävning uttrycks i ett modernt formspråk som rör sig mellan konst, hantverk och design.
  För  Motala-Vadstena Tidning berättar hon att hennes planer är att ta fram stickbeskrivningar för olika objekt, och sälja dessa i en webshop. Då kan det handla om fria skulpturer, men också lampskärmar och så småningom kuddar och väskor.  
Är det stickning som nu har blivit din grej?
– Ja, och vävning. Jag stickar fritt och låter föremålen växa fram av sig själva. Och det blir gärna skulpturala objekt med mycket färg. Och vävningen är också helt fri. Jag tillverkar ramarna själv, fast inte i trä utan av grova rep, och så växer bilderna fram. 
Emelie är född i Stockholm, men blev Motalabo 2020.  
Hur vill du att dina verk skall uppfattas? 
– Jag vill att det skall vara vackra grejer, som är lätta att ha omkring sig. Och jag vill förena det rent hantverksmässiga med design och konst. Stipendiet som Emelie nu fått innebär bland annat att hon kommer att finnas med på 2023 års Konstrunda. 
Har du haft någon egen utställning tidigare?
– Nej, och det skall bli jättespännande och litet pirrigt.

Text och bild Rolf Hansson